Yaşlanma karşıtı Tüm canlılar yaşlanır ve her türün doğal, yerleşik bir ömrü vardır. Dev kaplumbağalar ve koi sazanı 200 yıla kadar yaşayabilse de, bir insanın ortalama ömrü 79 yıl civarındadır. Bir kedi 20 civarı, bir köpek 10 civarı, bir fare 2 civarı, bir solucan sadece 10-30 gün yaşar ve rezil mayıs sineği yalnızca bir gün yaşar. Ancak, yaşam süreleri ne kadar kısa olursa olsun, tüm bu canlılar, bizim yaşadıklarımıza benzer şekilde doğal bir yaşlanma sürecinden geçer (evet, solucanlar bile yaşlılıklarında kırışır).

Yaşlanmanın resmi tanımı, “bir sistemin zaman içinde bozulma süreci” dir. İnsan olarak bizim bakış açımızdan, yaşlanma karşıtı bu, zaman içinde hareket ettikçe ve yaşlandıkça bedenlerimizin gençken yaptıkları kadar iyi çalışmadığı anlamına gelir. Bunu 3’ten 8’e kadar olan bölümlerde ayrıntılı olarak tartışacağız.

Şimdi, atomların yapısını ve atom altı parçacıkların özelliklerini belirlemekten insan genomunu haritalandırmaya kadar geçen yüzyılın tüm bilimsel atılımlarıyla, tüm canlıların neden yaşlandığını ve nasıl gerçekleştiğini oldukça iyi anladığımızı düşünebilirsiniz. .

Bununla birlikte, bilim adamları yaşlanmayı nasıl yavaşlatacaklarını, durduracaklarını veya tersine çevireceklerini henüz keşfetmemiş olsalar da, uzun ve sağlıklı yaşamlar yaşayan insanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar, sağlığınızı ve kalitenizi iyileştirmek için atabileceğiniz birçok adım olduğuna dair sağlam kanıtlar sağlıyor. Yaşlandıkça hayatınızın Örneğin, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve sağlıklı beslenmenin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınız üzerinde çok büyük bir etkisi olabileceğini biliyoruz.

Hastalıkların İlerlemesini Yoga ile Durdurun

Ek olarak, kalp hastalığı, felç ve osteoporoz dahil yaşlanmanın önemli bir risk faktörü olduğu birçok ciddi hastalık vardır. Yaşlanma karşıtı İyi haber şu ki, bu ve diğer birçok hastalık için, gelişmelerini önlemeye veya ilerlemelerini yavaşlatmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz önlemler vardır.

İnsanlar hala insan ömrünü uzatmak için yaşlanmayı yavaşlatmayı hayal etseler de (ve bilim adamları bunu yapmak için bazı olasılıkları araştırıyorlar), bunun ne kadar süreceği veya yaşamlarımızda mümkün olsa bile, hiçbir fikrimiz yok. Burada ve şimdi yapabileceğiniz şey, sahip olduğunuz yaşam süresi boyunca refahı teşvik etmektir. Ve “sağlıklı yaşlanma” ile kastettiğimiz budur.

Daha fazla insan daha uzun yaşarken ve daha azı enfeksiyonların veya yetersiz gıdanın neden olduğu hastalıklardan genç yaşta ölürken, katlanarak daha fazla orta yaşlı ve yaşlı insan, nadir veya bilinmeyen kronik enfeksiyon dışı hastalıklardan muzdariptir.

—Daniel Lieberman, İnsan Vücudunun Hikayesi

Yoga Nedir

Yaşlanma karşıtı Yoganın sağlıklı yaşlanmayı teşvik etmek için neden bu kadar güçlü bir çözüm olduğunu açıklamadan önce, “yoga” ile ne demek istediğimizi tanımlamamız gerekiyor. Sonuçta yoga, farklı insanlar için farklı şeyler ifade ediyor.

Hastalarına yoga öneren doktorlar da dahil olmak üzere birçok Amerikalı, yoganın “sadece esneme” olduğunu düşünüyor. Yoga bir sanat, bilim ve felsefedir. İnsan hayatına fiziksel, zihinsel ve ruhsal her düzeyde dokunur.

Aslında bir egzersiz sistemi olarak yoga, çok daha büyük bir geleneğin çok küçük bir parçasıdır ve yoganın uzun tarihinde çok yeni bir gelişmedir. Yoga tartışmalı olarak binlerce yaşında olmasına rağmen, ilk günlerde yogilerin yaptıklarının Ağaç Duruşu veya Güneş Selamlamaları ile hiçbir ilgisi yoktu. İlk yogiler, gerçekliğin nihai gerçeklerini anlamak amacıyla ruhani arayış içindeydiler. Yaşlanma karşıtı Bu amaca ulaşmak için, konsantre olmalarına ve zihinlerini dikkat dağınıklığından kurtarmalarına izin vermek için meditasyon ve pranayama (nefes kontrolü) dahil uygulamalar geliştirdiler.

Orijinal yogiler “ilahi ile birleşme” hedefine sahip Hindular olsalar da, zihni yatıştırmak için geliştirdikleri yoga teknikleri o kadar etkiliydi ve zihnin doğası ve insan ıstırabının nedenleri hakkındaki öğretileri o kadar derindi ki yoga Budizm, Jainizm ve Sihizm dahil diğer dinler tarafından kabul edildi. (Ve elbette, bugün pek çok başka dinden insanlar – ya da hiç dinsiz – yoga da yapıyorlar.) MÖ 500’den 400’e kadar olan klasik yoga metni Bhagavad Gita, yogayı şu şekilde tanımlıyor:

Yoga aklın eşitliğidir – her zaman aynı olan bir huzurdur.

Sağlıklı Yaşlanmak İçin Yoga Nasıl Uygulanır

Daha uzun bir sağlık süresi elde etmek ve bağımsızlığınızı sürdürmek amacıyla düzenli olarak yoga yapmanızı tavsiye etsek de, sonuçların asla garanti edilmediğini akılda tutmanın da önemli olduğuna inanıyoruz. Yaşlanma karşıtı Daha önce de söylediğimiz gibi, insan yaşlanmasının altında yatan temel süreçler, en azından şu anda anladığımız kadarıyla kaçınılmazdır. Bu nedenle, yoga alet kutunuzdaki araçları kullanarak sağlıklı kalmaya çalışırken aynı zamanda, tüm başarı veya başarısızlık düşüncelerinizden vazgeçip sadece pratiğinize odaklanmanız gerektiğini düşünüyoruz.

Bu mümkün olan tüm dünyaların en iyisi olmadığı gibi, vücudunuz da mümkün olan tüm vücutların en iyisi değildir. Ama sahip olacağınız tek şey bu ve tadını çıkarmaya, beslemeye ve korumaya değer.

Bu yaklaşımı benimsemek, sağlık sürenizi uzatma ve bağımsızlığınızı sürdürme hedefleriniz doğrultusunda aktif olarak çalışırken bile – ya da kendiniz için belirlediğiniz diğer hedefleri – aynı zamanda gerçek dünyada hayatınızı kabullenme pratiği yapacağınız anlamına gelir. Yaşlanma karşıtı Aktif katılım ve kabulün bir kombinasyonu yoluyla sakinliği geliştirmek, hayatınızın tüm aşamalarında gezinirken size ömür boyu refah sağlayan şeydir.

Çünkü bu, sağlıklı yaşlanma için yoga yapmak için çok önemli bir kavramdır – ve iç huzuru yaşamak isteyen her yaştan herkes için. Başlamak için en iyi yer. uygulamaya başlamaktır.

Kelimeler yoganın toplam değerini aktaramaz. Deneyimlenmesi gerekiyor.

B. K. S. Iyengar

Yaşlanma Karşıtı Yoga Hareketleri

Yaşlanma karşıtı

Virabhadrasana I

Dağ pozunda durarak başlayın. Nefes verin ve sağ bacağınızla öne çıkın, ayağınızı sol bacağınızın yaklaşık üç fit önüne koyun, sağ diziniz bükülmüş ve sol topuğunuz yere konulmuş halde. Sol ayak parmaklarınızı hafifçe sola ve sağ ayak parmaklarınızı hafifçe sağa çevirin. Yaşlanma karşıtı Bu, dengenizi dengelemenize yardımcı olacaktır.

Sağ kolunuzu avuç içiniz sola bakacak şekilde gökyüzüne doğru kaldırın. Kürek kemiklerinizi birlikte ve aşağı doğru çekin. Sol topuğunuzu yere bastırarak, nefes verin ve sağ dizinizi sağ ayak bileğinizin üzerinde, kaval kemiğiniz yere dik olana kadar bükün. Kollarınızı gerin ve göğüs kafenizi karnınızdan uzaklaştırın.

Bu hareketle göğsünüzün, karnınızın ve kollarınızın ve bacaklarınızın arkasının kalktığını hissetmelisiniz. Başınızı yerinde tutup dümdüz karşıya bakabilir veya sağ elinize bakışta boynunuzu çevirebilirsiniz.

Bu pozisyonda 30 ila 60 saniye kalın. Kendinizi bu pozdan kurtarmak için, topuklarınızı yere bastırın ve sağ kolunuzu aktif olarak yukarı çekip geri çekerken sağ dizinizi düzeltin. Geri çekilin ve sağ bacağınızı sağ elinizin yanına getirin. Yaşlanma karşıtı Her iki ayak da öne doğru döndürülmelidir. Birkaç nefes alın ve ardından sol bacağınızla öne çıkarak tekrarlayın.


Vrikshasana

Dağ pozunda durarak başlayın. Ayaklarınız sabit hissetmek için yeterince ayrı olacak şekilde uzun ve düz durun. Ağırlık dağılımınızı, ayak başparmağınızın tabanı, küçük ayak parmaklarınızın tabanı ve topuklarınızın hem sol hem de sağ tarafları arasında eşit olarak bölünecek şekilde kaydırarak zeminle sağlam bir bağlantı kurun.

İç sol ayağınızı sıkıca yere doğru sürün ve ağırlığınızı sol tarafınıza kaydırın. Yaşlanma karşıtı Dengeniz sol bacağınızda kurulduğunda sağ dizinizi bükün, sağ elinize uzanın ve sağ bileğinizi kavrayın.

Sağ ayağınızı, tabanı sol uyluğunuza yerleştirerek diğer bacağınıza kaldırın. Bacağınızı yeterince esnetebiliyorsanız, topuğunuzu kasıklarınızın sol tarafına doğru itin ve ayak parmaklarınız yere doğru aşağı baksın. Karnınız sol ayağınızın üzerinde ortalanmalıdır.

Pelvisiniz nötr bir pozisyonda olmalı, düz olmalı ve ne öne ne de arkaya doğru eğilmemelidir. Ellerinizi pelvisinizin üstüne yerleştirin. Kuyruk kemiğinizi yere uzatın. Sağ ayağınızın tabanını sol uyluğunuza bastırın ve sol bacağınızdan gelen karşı kuvvetle direnin. Bir Selamlama Mührü şeklinde ellerinizi birbirine bastırın ve dümdüz karşıya doğru bakın.

Bu pozisyonda 30 ila 60 saniye kalın. Dağ pozunu varsayarak nefes verin ve sağ ayağınızı yere koyun. Ayaklarınız sabit hissetmek için yeterince ayrı olacak şekilde uzun ve düz durun. Yaşlanma karşıtı Ağırlık dağılımınızı, ayak başparmağınızın tabanı, küçük ayak parmaklarınızın tabanı ve topuklarınızın sol ve sağ tarafları arasında eşit olarak bölünecek şekilde değiştirerek zeminle sağlam bir bağlantı kurun. Yavaşça nefes alın, göğsünüzün tamamen genişlemesine izin verin, sonra daha da yavaş nefes verin.

İşlemi sol ayağınız için tekrarlayın


Yaşlanma karşıtı

Adho Mukha Svanasana

Elleriniz ve dizleriniz üzerinde başlayın. Dizlerinizi kalçalarınızla hizalı tutun ve ellerinizi hafifçe omuzlarınızın önünde tutun. Parmaklarınızı açın ve ayak parmaklarınızı kıvırın.

Nefes verin ve dizlerinizi yerden kaldırmaya başlayın. Yaşlanma karşıtı Dizlerinizi biraz bükün ve ayak tabanlarınızı yerden kaldırın. Kuyruk kemiğinizi kasıklarınıza doğru uzatın. Oturma kemiklerinizi kaldırın ve iç bacaklarınızı ayak bileklerinizden kasıklarınıza doğru çekin.

Uyluklarınızın üst kısmını geriye doğru iterken nefes verin ve ayak tabanlarınızı yere doğru itin. Dizlerinizi düz tutun ama kilitlemekten kaçının. Uyluklarınızın dış taraflarını sıkı tutun ve üst kalçalarınızı hafifçe içe doğru çevirin.


Bharadvajasana

Önce Staff pozisyonuna (Dandasana) girin. Şimdi her iki bacağınızı öne doğru (önünüzde) düz bir şekilde uzatın. Omurganızı ve bacaklarınızı dik tutmalısınız. Yaşlanma karşıtı İki elinizi vücudunuzla birlikte tutun ve avuç içleriniz yere değmelidir.

Bundan sonra sol bacağınızı dizinizden bükmeniz ve sol ayağınızın tabanı yukarı bakacak şekilde uyluğunuza tutmanız gerekir. Bundan sonra sağ dizinizi katlayın ve (Vajrasana) tutun. Burada ayak tabanınız yukarı doğru bakmalı ve ayaklarınızın üst tarafı yere veya yere değmelidir.

Sırtınızı dik tutmalısınız. Sağ elinizin avuç içi sol dizinizde olsun. Şimdi sol elinizi vücudun arkasından yavaşça çevirin ve sağ ayağınıza dokunmaya çalışın; şu anda arkana bak. Bu pozisyonu 15 ila 20 saniye civarında tutun. (Pozisyonunuzu kapasitenize göre tutun ve nefesinizi de tutun).

Şimdi yavaşça nefes verin ve kollarınızı sırtınızdan serbest bırakın ve başlangıç ​​pozisyonuna (Dandasana) dönün ve işlemi diğer elinizle tekrarlayın. Bu işlemi her gün yaklaşık 6 ila 10 kez tekrarlayın.


Setubandha Sarvangasana

Yere uzanın. Dilerseniz destek için omuzlarınızın altına bir battaniye koyabilirsiniz. Dizlerinizi bükün ve olabildiğince oturma kemiklerinize yaklaştırın. Ayaklarınızı ve kollarınızı yere bastırırken nefes verin ve kalçalarınızı yerden kaldırmadan önce kalça kemiğinizi harekete geçirmek için kuyruk kemiğinizi yukarı itin.

Dizleriniz doğrudan ayaklarınızın üzerinde kalmalıdır. Yaşlanma karşıtı Ellerinizi pelvisinizin altına katlamak ve omuzlarınızı desteklemek için kollarınızı kullanmak yardımcı olabilir. Kuyruk kemiğinizi uzatmak için dizlerinizi kalçalarınızdan uzaklaştırın ve kasıklarınızı göbek deliğinize doğru kaldırın.

Çenenizi göğüs kemiğinizden uzaklaştırın, kürek kemiklerinizi gerin ve göğüs kemiğinizi yukarı doğru bastırın. Tam, bilinçli nefes alarak 60 saniyeye kadar bu pozisyonda kalın. Serbest bırakmak için, sırtınızı ve kalçanızı yere yavaşça indirirken nefes verin.


Yaşlanma karşıtı

Uttanasana

Başlangıç ​​Pozisyonu: Tadasana (Dağ Duruşu), bacaklar ve ayaklar birlikte dik durun, omurga dik, göğüs hafifçe yukarı kaldırılmış ve eller vücudun yan tarafına. Birkaç derin nefes alarak Mountain Pose’da bedeninizi gevşetin.

Nefes verin ve gövdenizi belden değil kalçadan ileri doğru hareket ettirin. Elleriniz ayaklarınıza değene kadar eğilmeye devam edin. Birkaç nefes alın. Yaşlanma karşıtı Kalçalarınızı gerin ve daha fazla bükün (vücudu zorlamadan).

Elinizin avuç içini ayaklarınızın yan tarafına yerleştirin. Alnınızı dizlerinize koyun. Gözlerini kapat ve vücudu rahatlat. Derin ve yavaş nefes alın. Pozisyonu birkaç saniye basılı tutun. Duruşu korurken, omurgayı nazikçe daha da germeye çalışın.


Chaturanga Dandasana

Aşağı bakan köpekle başlayın. Omuzlarınız doğrudan ellerinizin üzerinde ve kalçalarınız dizlerinizin üzerinde olacak şekilde elleriniz ve dizleriniz üzerinde başlayın. Kalçalarınızı hem bacaklarınız hem de kollarınız düz olana kadar yukarı doğru bastırın. Boynunuzun kalçadan başa doğru sırtınızın düz çizgisini devam ettirmesine izin verin. Derin ve yavaş nefes alın.

Nefes alın ve omuzlarınız doğrudan bileklerinizin üzerine gelene kadar vücudunuzu öne doğru çekin. Yaşlanma karşıtı Bu, vücudunuzu kollarınız ona dik olacak şekilde yere paralel getirmelidir.

Kollarınızın dış taraflarını içeri bastırın ve işaret parmaklarınızın alt tarafını kuvvetlice yere bastırın. Dirseklerinizi yere indirin. Omuzlarınızı gerin, birlikte kasılır ve ardından onları omurganızdan uzaklaştırın. Aynı zamanda köprücük kemiğinizi göğsünüzden genişletin.

Uyluklarınızın ön tarafını yukarı doğru bastırırken, kuyruk kemiğiniz doğal olarak ayak tabanlarınıza doğru uzarken yere direnmesini sağlayın. Başınızı boynunuzun arkası yere paralel olana kadar kaldırın ve aşağıya doğru bakın. Bu pozisyonda 30 ila 60 saniye kalın.


Yaşlanma karşıtı

Catur Svanasana

Elleriniz ve dizleriniz yere çökerek başlayın. Dizlerinizi kalçalarınızla hizalayın. Ön kollarınızı, bilekleriniz omuzlarınızla aynı hizada olacak şekilde yere düz bir şekilde yerleştirin.

Ellerinizi birbirine kenetleyin ve ön kollarınızı sıkıca yere bastırın. Ayak parmaklarınızı esnetin, nefes verin ve önce topuklarınızı kaldırın, sonra dizlerinizi yerden kaldırın, dizleriniz hafifçe bükülene kadar bacaklarınızı düzleştirin. Yaşlanma karşıtı Kuyruk kemiğinizi karnınızdan aşağı doğru uzatın ve nazikçe kasıklarınıza bastırın. Oturma kemiklerinizi havaya kaldırın ve iç bacaklarınızı iç ayak bileklerinizden kasıklarınıza doğru çekin.

Omuz bıçaklarınızı sırtınızda gerin, omurgadan dışarı doğru uzatın ve kuyruk kemiğinize doğru bastırın. Başınızı sarkmasına izin vermeden üst kollarınız arasında sabit tutun. Hiç boyun veya omuz yaralanması geçirmediyseniz, bu noktada dizlerinizi düzeltebilirsiniz.

Sırtınızın üst kısmı doğal olarak dönüyorsa, onu düzeltmenize gerek yoktur. Kuyruk kemiğinizi aktif olarak uzatın ve göğsünüzün üstünü yerden uzağa doğru kaldırın. 30 ila 60 saniye bu pozisyonda kalın. Kendinizi bu pozdan kurtarmak için nefes verin ve dizlerinizi yere indirin.

Bir yanıt yazın

Kapat
Giriş yap
Kapat
Ödeme (0)

Sepetinizde ürün bulunmuyor. Sepetinizde ürün bulunmuyor.




0